Omuz eklemi etrafında rotator manşet ( rotator kılıf , rotator kaf olarakta adlandırılır.) adı verilen dört kas ve tendonundan oluşan kas grubu yer alır.
Bu kas grubu omuz ekleminin stabilitesini sağlar ve kolun rotasyonel hareketlerini yaptırır.
Vücudun en aktif eklemlerinden biri olması nedeniyle travmalara açıktır. Rotator manşet yırtıkları genellikle kırk yaş üstü bireylerde tendon aşınma ve yıpranmalarına bağlı kronik tekrarlayıcı travma zemininde gelişmekle birlikte, akut travma veya spor yaralanmalarına bağlı olarak genç bireylerde de görülebilir.
Rotator manşet yırtıkları için bazı risk grupları vardır. Sürekli, tekrarlayan omuz hareketlerine sebep olan golf, tenis, kürek çekme gibi sporları yapan bireyler kolun omuz hizası üzerinde çalışmasını gerektiren boyacı, tavan işçiliği gibi mesleklerde çalışan kişiler risk altındadır.
Omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı gece ağrılarına bağlı olan uyku bozukluklardır. Omuz ağrısı özellikle gece etkilenen omuz üzerine yatmakla artar. Ağrı omuzla dirsek arasındadır. Kolun kullanımını gerektiren saç taramak, başı yıkamak, giyinmek gibi günlük yaşam aktiviteleri ağrılıdır ve zorluklar yapılır.
Rotator manşet yırtıkları tanısında röntgen grafileri, ultrasonografi gibi yöntemlerden yararlanmakla birlikte, günümüzde en sık kullanılan tanı yöntemi MRI ( manyetik rezonans )’dır.
MRI ile yırtığın yeri, derecesi, etkilenen kas sayısı, omuz eklemindeki aşınma miktarı tespit edilebilir.
Omuz kas yırtıklarının terapisi konservatif ve cerrahi terapi yöntemlerini içerir. Terapi planlanırken sorunlu kişinin şikâyetlerinin başlangıç süresi, şiddeti, sorunlu kişinin yaşı, mesleği, yaşam tarzı, sorunlu kişinin beklentisi gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.
Konservatif terapide amaç, ağrının giderilmesi, omuz hareket açıklığının sağlanması, omuz kaslarının güçlendirilmesidir.
Antiinlamatuar ilaçlar, egzersizler, omuz enjeksiyonları uygulanır.
Konservatif terapide yarar görmeyenler, tam kat yırtığı olanlar için cerrahi tamir yöntemi gündeme gelebilir.